Kyckling & Fågel

 
kyckling | fågel
Image

Beer Can Chicken

En klassiker är att röka en hel kyckling ställd på en ölburk. På det viset "kokar" ölen upp innuti kycklingen och ger den mer fuktighet.
Smakar oerhört gott!!

Bild 1: Kyckling monterad på ställ med "e-BBQ Super Rub".

skärbrädor

Köper men en hel färsk majskyckling så får du det möraste kyckling du någonsin ätit.
Man kan köpa färdiga ställ (så slipper man problemet med att ölburken trillar och rinner ut i smokern).
Rub? För kyckling kan man gärna ta i lite mer, pröva e-BBQ Super Rub.

Ställ in klotgrillen för indirekt grillning (fatet skyddar för direkt strålning, så det är inte så viktigt hur du placerar briketterna). Ladda med körsbär som rökbärare och rök i ca 1.5-2 timmar i 150-170 grader tills innertemperaturen är ca 75 grader. Pröva att stick med termometern på flera ställen för att hitta det tjockaste stället.

Bild 2: Direkt från smokern.

beer can chicken

Bild 3: Saftig och underbart god!

beer can chicken
Image

Gås

Att grilla gås gör man inte så ofta. Många kör gåsen i ugnen vid 175 grader, och höjer i slutet för att få ett krispigt skinn. Men då blir gåsen ofta torr, även om man öser sky hela tiden. Det bästa sättet att få ett saftigt kött är att köra "Low & slow" vid 100-110 grader.

Bild 1: Rå gås

gås | fågel

Bild 2: Gås i marinad

gås | marinad
Marinad

Marinera alltid gåsen i 24 timmar innan du tillagar den.

Blanda ihop en brine:
1 liter vatten,
3 burkar öl,
1.5 dl salt,
1.5 dl brunsocker,
Kryddor efter eget tycke, t.ex. svartpepparkorn, timjan, chili etc...

Stuffing

2 Äpplen (skala och skär upp),
6-10 katrinplomon,
Färsk rosmarin och timjan.

Kryddsmör

50 g rumsvarmt smör,
1 st rivet skal av citron,
Salt,
Färsk rosmarin & timjan,
Gnid in hela gåsen innan rökning.

Bild 3: Stuffing med äpple, plommon, rosmarin och timjan.
Kryddsmör för att rubba in gåsen.

gås | stuffing

Bild 4: Stuffad gås på grillen. Kör på 100-110 grader så blir gåsen saftig.

gås | smoking
Ösbuljong

1 liter vatten
1 buljongtärning
1 dl hönsbuljong

Rökning

För att få gåsen så saftig som möjligt skall den alltid rökas med ett dropp kar under fågeln. Fyll karet med "Ös-buljong" och ös varje halvtimme. Grilla ca 1 timme per kg fågel tills innertemperaturen är 70 grader.

Ta ut gåsen och låt den vila i 30 minuter i aluminiumfolie.

Servering

Skär upp filleérna längs ryggraden och skiva i tunna bitar. Servera på en uppläggningsbräda från e-bbq.
Klassiska tillbehör är kokt potatis, brunsås, rödkål och gelé.

Sås

Gör en helt vanlig brunsås. Smaksätt brunsåsen med 1-2 dl sky (ösbuljongen) från grillen. Den exklusiva varianten är att tillsätta ytterligare:
2 msk kycklingsfond,
2 msk konjak,
1 msk balsamvinäger,
2 msk gelé,
jämna ut med grädde och smaka av med salt och peppar.

Bild 5: Gåsen snyggt uppskuren och serverad tillsammans med en "Beer can chicken" på en uppläggningsbräda från e-bbq.

gåsamiddag