Low & Slow

 
Image

Konsten att grilla vid låg temperatur under lång tid är mycket gammal. Tidigt lärde man sig att tända en brasa, gräva ner glöden i jorden och lägga de sega bitarna av bytet i gropen för att sedan täcka allt med jord. Sedan fick det ligga under natten.

På morgonen kunde man gräva upp allt och köttet var mört och saftigt. Vi har med tiden förfinat metoden och lärt oss att ha en eldstad vid sidan om och leda röken in i en kammare för att långsamt röka maten vid kontrollerad temperatur. BBQ Smokern var född!

Med keramiska material kom ännu bättre kammare som kan hålla temperaturen jämn i alla årstider. Men kostnaden har varit hög. Därför har man under de senaste åren visat att man kan faktiskt varmröka i en helt vanlig klotgrill om man använder indirekt grillning - då kan faktiskt alla med en billig utrustning bli grillmästare - det är bara att börja!

Image

BBQ Smoker

BBQ | smoker | grill

En BBQ smoker är ett måste om man skall röka större eller många detaljer. Det finns många hemmabyggen i denna kategorin, men huvuddelarna är följande:
- En stor eldstad som är placerad snett nedanför själva trumman. Det är viktigt att eldstaden är stor då man ofta eldar med ved samt att det blir mycket aska. Viktigt att det finns gott om utrymme för askan i botten på eldstaden.
- En stor röktrumma där röken leds antingen rakt igenom (medströmsrök) eller leds först under åt ena hållet och sedan stiger röken och leds åt andra hållet (motströmsrök). Man får ofta jämnare temperatur på röken i en motströmsrök.
Viktigt att man har plats för ett vattentråg under gallret samt att man skärmar av från eldstaden så att inte eldens direktstrålning påverkar köttbiten.

Ägget

ägget | grill

Original ägget kommer från USA och är alltid grön. Det finns många "kopior" som är mycket prisvärda. Fördelen med ägget är att dom är gjorda i keramik och har en tjock vägg. Det håller värmen även under kalla vinterdagar eller blåsiga höstdagar. Det går alltid att röka om man har ett ägg.
Nackdelen är att dom väger mycket >80 kg, varför man inte flyttar runt dom så mycket. En annan nackdel är att man måste flytta på köttet när man skall fylla på med bricketter/rökspån.

Klotgrill

klotgrill | weber

Det går jättebra att röka med en vanlig klotgrill. Man använder sig av indirekta metoden (briketterna på ena sidan och köttet på andra sidan). Problemet är att man inte får plats med några större stycken, då man också måste ha ett vattentråg. Vidare måste man lyfta bort grillgallret varje gång man skall fylla på med briketter eller rökved/spån.
Det är viktigt att man tänker på att köpa en tillräckligt stor klotgrill, där grillgallret är relativt högt ovanför briketterna. Många billiga klotgrillar har inte det.

Det man absolut inte skall köpa är en engångsgrill, det bränner bara köttet samt att det är förpreppat med tändvätska - Sluta med det, var rädd om miljön.