Spare Ribs

 
 
fläsk | fläskkött
Image

Spare Ribs

Revbensspjäll är en klassisk BBQ rätt. Den kräver mer arbete och passning än vad de andra BBQ-rätterna gör.

Preparation

Innan man lägger på kryddorna så måste man ta bort hinnan som sitter på revbenens baksida. Ta en kniv och lyft lite på hinnan, ta sedan hushållspapper (annars bara glider man) och ta tag i hörnet och dra av hela hinnan. Tyvärr går den ofta av och då är det bara att ta ett nytt tag. Jobbigt men nödvändigt.

Rub

Häll på lite olivolja och sedan rubben. Man kan ta en enkel rub med salt, peppar, socker, lökpulver och cayennepulver.

Råa revben - Spare ribs
revbensspjäll | spare ribs
Revbenen rubbade och klara för smokern.
spare ribs | rub
Image

Kamben

Kamben har samma tillagning som Spare Ribs.

Image
Grillning del 1

Rök low & slow vid 100-120 grader. Lägg på lite körsbärs chunk för att få extra rök. Ta ut den efter 2-2.5 timmar och häll på lite honung och slå in den i Alu-folie.

Grillning del 2

Fortsätt att grilla vid samma temperatur i 1.5 timmar i alu-folien. Ta ut och kolla att köttet krympt ca 1-2 cm från benen. Låt den sedan vila i ca 15 minuter, då stabiliserar sig revbenen och faller inte isär.

Grillning del 3

Pensla på Glazen (se recept) och grilla 30 min på grillen vid samma temperatur. Man vill inte grilla för varmt då blir glazen för hård.

En riktig smarrig BBQ!

Efter ca 3.5 timmar så lägger man på Fred's glaze.
spare ribs | glaze
Färdig på bordet!
spare ribs | uppläggning | dukning
Image

Fred's Glaze

1/2 dl japansk soja
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1/2 dl flytande honung
2 msk socker

D's Lemon Glaze

1 dl råsocker
1/2 dl vitvinsvinäger
Saft från 1 citron
2 msk olivolja
1 msk majsstärkelse
Salt & Peppar
Beroende på konsistens, tillsätt någon msk vatten

M's Glaze

1 dl ketchup
1 dl japansk soja
1 dl råsocker
2 msk olivolja
1/2 dl honung
1 tsk ingefära
2 klyftor vitlök