Ribs

 
 
 
 
nöt | nötkött
Image

Short Ribs

Ett av dom mest omtalade amerikanska rätterna är "Short Ribs", dvs korta revben. Kryddas med Texas Rub räcker gott. Här siktar vi på röksmak och mörhet.

Man kan beställa revbenen i styck som på den första bilden eller så beställer man dom med 3 eller 4 revben som sitter ihop. Det blir lättare att hantera vid smokern då.

short ribs

Men det blir inte lika snyggt när man skall servera om allt kommer fram i en klump. Man kan be slaktaren att skära av revbenen (men inte köttet), s.k. "English cut". Då är dom lätta att hantera, samtidigt som att man lätt kan dela på dom vid serveringen.

Revben i ett "paket".

shortribs

"English cut", avskurna revben.

short ribs | english cut

Rub & Spraya

Vi lägger på vanlig "Texas Rub", salt och svartpeppar. I grillen lägger vi den med benen neråt. Termometern sticks nästan igenom mot benet. Sedan röker vi vid 100 - 120 grader. Spraya kontinuerligt med vatten/äpplejuice/öl. Efter 4 timmar brukar man slå in dom i alu-folie för att behålla fuktigheten. Man kan även hälla på lite honung.

Rubben är klar, benen neråt.
short ribs | rub
Dags för alu-folie, spraya med juice.
short ribs | spraya | folie

När temperaturen är över 90-92 grader så är dom klara, men det viktiga är att dom skall bara falla av från benet.

Mycket välrökta short ribs, den rosa kanten syns tydligt och köttet är mört och saftigt.
short ribs | rökrand | rosa
Köttet har krympt en bra bit in på benet.
En mycket lyckad grillning!!
short ribs | rökrand
Image

Fullängdsrevben

En spektakulär BBQ är att grilla fullängdsrevben från nöt. Det är inte lätt att få tag på, då man inte styckar dessa normalt. Vissa butiker kan ta hem dessa om man har en bra relation.

Varje revben väger ca 1.5 - 1.8 kg

long ribs | revben

Det blir rätt trångt i smokern med 4 st fullängdsrevben och ett litet högrev i mitten.

long ribs | revben
 

Färdigrökta fullängdsrevben efter ca 8 timmar.

long ribs | revben

One of a kind

revben