Pulled Pork

 
 
fläsk | fläskkött
Image

Fläskkarré

Pulled pork kommer alltså från fläskkarrén. I USA kallar man den ibland för Boston butt, fast den har inget med bakdelen att göra. Ofta kommer karrén på drygt 2 kg. Även om den krymper under grillningen så är en bit för stor ibland. Man kan dela på den så får man två bitar, då kan man äta den ena direkt och frysa in den andra.

Fläskkarrén passar mycket bra för långkok eller low & slow BBQ då den är seg samt innehåller mycket insprängt fett. Man röker den i 100-120 grader i 4-6 timmar tills den når ca 92 grader. Man kan riktigt känna skillnaden om man sticker in termometern vid ca 80 grader, då är det trögt (det känns som om det knastrar), men vid 92 grader så är det som att sticka i ljummet smör.

fläskkarré | pulled pork | boston butt

Rub

I bilden har den vänstra en enkel rub med salt och svartpeppar, medans den högra har e-BBQ Super Rub (se avsnittet med Rub).

Dom är placerade på ett galler så att det är lätt att bara lyfta in den i smokern. Man kan även behålla droppdurken inne i smokern och samla upp safterna för att senare göra en supergod sås.

pulled pork | rub | e-bbq super rub

Rökning del 1

Efter ca 4 timmar i smokern har dom nått ca 75 grader och det är dags att slå in dom i aluminiumfolie för den sista resan upp till 92 grader. Kom ihåg att spraya med äpplejuice innan man slår in den i folien.

pulled pork | smoking

Rökning del 2

Efter ytterligare 2 timmar har den nått 92 grader. Ta ut och låt den sedan få vila i ca 30 minuter, inte mer för då drar den åt sig igen och blir inte lika lätt att dra isär.

Pulled Pork

Ta två gafflar och dra isär köttet som på bilden. Sedan skall den blandas ordentligt med saften från grillningen eller en egengjord sås för att få den extra saftig.

Lägg köttet i mjuka tortillabröd.

Smaklig måltid!

pulled pork | gaffel